Quantcast
Channel: Outdoor Photography
Viewing all 715 articles
Browse latest View live

Boomkruiper in mijn volkstuin op Thurlede

$
0
0
Vandaag met schitterend weer een dag hard gewerkt op de Volkstuin. Mijn tuinhuisje is inmiddels volledig gerenoveerd. Het verrotte hout is vervangen door nieuw en de gevels zijn voorzien van een mooi kleurtje Navaro Red. Tijdens een rustpauze, met altijd de camera in aanslag, zag ik in een flits een boomkruiper voorbij schieten en landen op de grote berkenboom in mijn tuin. Die had ik hier nog niet gezien!! Echt een buitenkans en dan zo dichtbij. Met de zon in de rug kon ik onder optimale omstandigheden een aantal foto's maken. De beste laat ik hier zien.

Boomkruiper - Short-toed Tree-Creepe - Certhia brachydactyla
Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Het Bokje onze kleinste snip

$
0
0

Onlangs werd ik getipt over een plek waar diverseBokjes foerageren. Een onooglijke deels onder water staande plek omgeven door industriële gebouwen. Niet een plek waar je graag komt om te vogelen!! De schutkleur van Bokjes is zo goed dat het extreem moeilijk is een bokje op de grond te vinden. De enige manier om er eentje te zien is het gebied in te gaan en er voorzichtig eentje op te laten vliegen. Meestal vallen ze dan weer enkele tientallen meters verder in het zelfde gebied in. Samen met Wim besloten we het er op te wagen. Om de boel niet te veel te verstoren besluiten we een klein stuk het gebied in te gaan. Uiteraard werd van tevoren de camera schietklaar gemaakt. Ook de lage zon in de rug was een belangrijke factor die zou meewerken voor een goed resultaat. Ik zou mezelf maar 1 kans gunnen een vliegbeeld te maken. Gelukkig werkte het scenario zoals we gedacht hadden en vloog er eentje op en landde weer verderop. Dit gaf me genoeg tijd snel een aantal leuke opnamen te maken. Gelukkig een leuk resultaat met een minimale verstoring. Absoluut zonder verstoring fotograferen is natuurlijk het ideaal waar je altijd naar zou moeten streven maar is natuurlijk helaas niet altijd haalbaar.
Bokje - Jack Snipe - Lymnocryptes minimus
Bokje - Jack Snipe - Lymnocryptes minimus
Bokje - Jack Snipe - Lymnocryptes minimus

Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Nieuwe Bridgecamera van Nikon

$
0
0
Al een poosje liep ik rond met het idee om een Bridgecamera te kopen. Dit type camera's beschikt over een een flinke zoom en zijn bovendien uitgerust met een aantal leuke mogelijkheden voor  macro en landschapsopnamen. Als je vogels fotografeert dan kom je bijna altijd mm te kort. Daar kan zo'n Bridgecamera natuurlijk een mooie aanvulling voor zijn. En dat allemaal zonder objectief wisseling!

Nikon heeft onlangs de P900 geïntroduceerd. Een Bridgecamera met een zoom van maar liefs 83x. Omgerekend 2000 mm!! Op dit moment echt met stip nummer 1 in cameraland. Bovendien zijn er nog een aantal specificaties die ook handig kunnen zijn zoals WIFI en GPS. Het zwenkbare display geeft een prachtig helder beeld en is draaibaar in alle standen wat b.v. fotograferen op een laag standpunt heel makkelijk maakt. Ook fotograferen door de elektronische zoeker geeft een helder beeld. Wat echt fantastisch is dat je ook bij gebruik van de enorme zoom gewoon uit de hand kan fotograferen omdat er een hele goede vibratie reductie op zit. Ook het gewicht van de camera is laag en is dus makkelijk mee te nemen. Kortom redenen genoeg om zo'n camera aan te schaffen. Voor uitgebreide specificaties zie de site van Nikon

Hoewel ik er inmiddels enkele keren mee op pad ben geweest heb nog geen afgewogen oordeel over deze camera maar het ziet er wel heel veelbelovend uit.

Uiteraard blijf ik ook mijn eigen combinatie Nikon7100 + 300 mm gebruiken omdat deze vooral voor actie momenten een snelle AutoFocus heeft. Ik moet nog zien of b.v. vluchtopnamen met de P900 te maken zijn.

Afgelopen woensdag voor het eerst de camera in de Delta uitgeprobeerd. Oordeel zelf maar over de eerste resultaten.

Ree - Capreolus capreolus
Lepelaar - Eurasian Spoonbill - Platalea leucorodia

Brandgans - Barnacle Goose - Branta leucopsis
Rotgans - Brent Goose - Branta bernicla
Kievit - Northern Lapwing - Vanellus vanellus
Graspieper - Meadow Pipit - Anthus pratensis
Zwarte Ruiter - Spotted Redshank - Tringa erythropus
Scholekster - Eurasian Oystercatcher - Haematopus ostralegus
Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.


Nieuwe Bridgecamera van Nikon (2)

$
0
0
Ik zou nog even terugkomen met wat technische aspecten van de P900. Ter vergelijking heb ik een aantal foto's gemaakt waarbij de zoom centraal staat. De camera is op de A-stand gezet. Hierbij is dus het diafragma te wijzigen. In dit geval is het diafragma gefixeerd op F8 en is dus de diafragma voorkeuze. Daarnaast is er gebruik gemaakt van een statief en is dus de vibratiereductie uitgeschakeld. Dat laatste is noodzakelijk als je gebruik maakt van een statief voor een goede werking. Dit volgens de gebruiksaanwijzing. De scherpstelstand staat op AF-F. De ISO-waarde varieerde van 100 tot 400 automatisch. De foto's zijn niet gecropt en beeldvullend gemaakt. Alleen de beeldverhouding is aangepast aan het formaat 4x6 omdat dit formaat altijd door mij gebruikt wordt in dit Blog. De beeldgrootte is verkleind tot 800 pixels breed.  Lees het bijschrift voor de gebruikte zoom.

Deze foto is gemaakt met de wide stand 24mm. Het hoofdonderwerp is nog niet te zien.


Deze foto is gemaakt ingezoomd op 55mm


Deze foto is gemaakt ingezoomd op 220mm

Deze foto is optical ingezoomd op 1000mm

Normaal gesproken ga je inzomen tot 2000mm optical. Dit is dan de uiterste optische inzoom. Deze foto is digitaal ingezoomd tot 2399mm en ben ik al extra 399mm digitaal ingezoomd zonder merkbaar kwaliteitsverlies.

Deze foto is gemaakt digitaal  ingezoomd op 4000  mm. Dus zeer fors digitaal ingezoomd.  Nog steeds een acceptabel plaatje

Deze foto is gemaakt digitaal  op 5594 mm zeer fors digitaal ingezoomd. Nog steeds een redelijk acceptabel plaatje

Deze foto is digitaal  ingezoomd op 8000mm

Mijn conclusie is dat de gemaakte foto's t/m 2399 mm ingezoomd goed zijn. Daarna wordt de kwaliteit minder maar is nog wel goed genoeg voor een bewijsplaatje.

Ben benieuwd naar uw mening.

Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Steenuil en de P900

$
0
0
Vandaag gelukkig weer mooi weer. Nu de tijd genomen om Steenuiltjes te fotograferen met de nieuwe P900.
Bewust de foto's gemaakt uit de hand. Wel met actieve vibratie reductie. De resultaten met de gebruikte zoom vallen niet tegen. Let ook op de boomkruiper.  Die vond het ook allemaal heel interessant... en wilde ook op de foto.

Van alle foto's wel een uitsnede gemaakt voor de vormgeving waarbij de Steenuil op de juiste plaats komt te staan, tevens iets donkerder gemaakt, wat contrast toegevoegd en iets verscherpt.

Mijn conclusie is dat je met een gigantische zoom toch nog aardig uit de hand kan fotograferen...

Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog. 

Opname is 1800mm ingezoomd. Dus alleen optical.

Opname is 2000mm ingezoomd. Dus alleen optical.

Opname is 2000mm ingezoomd. Dus alleen optical.

Opname is 2000mm ingezoomd. Dus alleen optical.

Opname is is 2800mm ingezoomd. Dus 800mm meer dan de optical stand.


Ik hoor graag

Vogels van Cyprus

$
0
0
Het was voor het eerst dat we de afgelopen week kennis maakten met het eiland Cyprus. We zaten in een leuk hotel aan de zuidkant in de buurt van Paphos. Een prachtige omgeving voor leuke wandelingen en fietstochten. Overal stonden prachtige weiden met volop bloemen. De tijd van het jaar zou ook nog leuke vogels op doortrek kunnen opleveren. Helaas viel dat een beetje tegen. We waren er ofwel in de verkeerde periode of de weersomstandigheden waren niet gunstig. Natuurlijk zagen we wel veel kwikstaarten en tapuitachtigen op doortrek. Ook zelf kwam er nog onverwacht een grote groep Purperreigers voorbij. Gelukkig was er in de buurt van het hotel nog een leuke plek die nog niet gecultiveerd was. Hier heb ik in de namiddag de meeste opnamen van vogels kunnen maken. Landschappelijk was de omgeving heel mooi. We bezochten o.a. de kustlijn zuidelijk van Paphos, het terrein van het archeologische museum, het terrein van de  koningsgraven en het gebied ten noorden van Coral Bay. Hierbij enkele impressies van het landschap.







Torenvalken waren zeer algemeen en zag je ook in hoteltuinen

Torenvalk - Common Kestrel - Falco tinnunculus

Torenvalk - Common Kestrel - Falco tinnunculus

Torenvalk - Common Kestrel - Falco tinnunculus
Een andere zeer algemene soort is de Bonte kraai. Altijd in paartjes en overal te vinden. Gelukkig niet schuw en makkelijk te fotograferen.

Bonte Kraai - Hooded Crow - Corvus cornix

Bonte Kraai - Hooded Crow - Corvus cornix

Bonte Kraai - Hooded Crow - Corvus cornix

Bonte Kraai - Hooded Crow - Corvus cornix
Het paapje slechts twee keer gezien en dan ook nog heel kortstondig. Wat zijn ze mooi in zomerkleed!

Paapje - Whinchat - Saxicola rubetra
Er waren veel tapuiten op doortrek. Gelukkig kozen ze om te foerageren het terrein vlakbij het hotel waar ze zich regelmatig lieten bewonderen.

 Tapuit - Northern Wheatear - Oenanthe oenanthe

 Tapuit - Northern Wheatear - Oenanthe oenanthe

 Tapuit - Northern Wheatear - Oenanthe oenanthe
Een grote verrassing was een mannetje Oostelijke Blonde Tapuit die zich fraai liet zien.

Oostelijke Blonde Tapuit - Eastern Black-eared Wheatear - Oenanthe melanoleuca

Oostelijke Blonde Tapuit - Eastern Black-eared Wheatear - Oenanthe melanoleuca

Oostelijke Blonde Tapuit - Eastern Black-eared Wheatear - Oenanthe melanoleuca
Ook een enkele Isabeltapuit gezien. Hier het mannetje met wat tegenlicht...

Izabeltapuit - Isabelline Wheatear - Oenanthe isabellina
Deze Koolmees kan er natuurlijk ook bij. Zeker met voer in de snavel.

Koolmees - Great Tit - Parus major
Boerenzwaluwen en Huiszwaluwen waren druk bezig met de nestbouw. Op geschikte plekken zag je ze regelmatig modder verzamelen.

Boerenzwaluw - Barn Swallow - Hirundo rustica

 Huiszwaluw - Northern House-Martin - Delichon urbica
Bij Coral Bay zagen we tijdens een prachtige wandeling op diverse plekken Kleine Zwartkoppen. Wat een schitterend vogeltje is dat.
 
Kleine Zwartkop - Sardinian Warbler - Sylvia melanocephala

Kleine Zwartkop - Sardinian Warbler - Sylvia melanocephala
Kuifleeuwerikken zijn op Cyprus heel algemeen en zag je overal waar geschikte terreintjes zijn.

Kuifleeuwerik - Crested Lark - Galerida cristata

Kuifleeuwerik - Crested Lark - Galerida cristata
Huismussen zijn hier gelukkig nog algemeen.

Huismus - House Sparrow - Passer domesticus

Huismus - House Sparrow - Passer domesticus
Op een pas omgeploegd veldje waren flinke aantallen Gele Kwikstaarten en Balkan Kwikstaarten  aan het foerageren.
 
Gele Kwikstaart - Blue-headed Wagtail - Motacilla flava

Gele Kwikstaart - Blue-headed Wagtail - Motacilla flava

Gele Kwikstaart - Blue-headed Wagtail - Motacilla flava

Gele Kwikstaart - Blue-headed Wagtail - Motacilla flava

Balkankwikstaart - Black-headed Wagtail - Motacilla feldegg

Balkankwikstaart - Black-headed Wagtail - Motacilla feldegg

Balkankwikstaart - Black-headed Wagtail - Motacilla feldegg

Balkankwikstaart - Black-headed Wagtail - Motacilla feldegg

Balkankwikstaart - Black-headed Wagtail - Motacilla feldegg

Balkankwikstaart - Black-headed Wagtail - Motacilla feldegg
Een Duinpieper zien was een prettige verrassing.
  
Duinpieper - Tawny Pipit - Anthus campestris

Duinpieper - Tawny Pipit - Anthus campestris

Duinpieper - Tawny Pipit - Anthus campestris
Al met al was het een leuke relaxte vakantie. Geen gesjouw met statieven en zware fotoapparatuur. De P900 van Nikon voldeed prima en was onder alle omstandigheden  zowel voor landschapsopnamen, Macro en vogels een multifunctionele camera.

Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.  

Baltsende fazanthaan

$
0
0
Tijdens een fietstochtje in de vooravond hoor ik overal om me heen baltsende Fazanthanen. Het geluid dat ze maken wordt gevolgd door vleugelgewapper. Gelukkig zit er een Fazanthaan vlak naast het fietspad. De omstandigheden zijn ideaal. De zon staat laag in de rug. De Fazanthaan is niet schuw en tolereert me op een voor mij prettige afstand. Zo kan ik enkele keren het baltsgedrag vastleggen. De beelden spreken voor zich.
1e fase: Fazant in rust
2e fase: De nek wordt gestrekt


3e fase: De nek wordt verder gestrekt en hij  laat vervolgens weer een  kreet horen gelijktijdig  met vleugelgewapper

4e fase: De nek wordt nog verder gestrekt en wederom een kreet met gelijktijdig vleugelgewapper

5e fase: Nog steeds vleugelgewapper, ook de staart gaat nu omhoog daarbij komt de Fazanthaan gedeeltelijk van de grond


6e fase: De Fazanthaan ontspant zich weer
Wat straalt zo'n fazanthaan een oerkracht uit! Dat is natuurlijk precies de bedoeling om indruk te maken op de vrouwtjes.

Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Tjiftjaf in mijn volkstuin

$
0
0
Vanmiddag zit er in mijn volkstuin een Tjiftjaf te zingen. Nu is dat niet echt bijzonder. Waarschijnlijk is de Tjiftjaf een van de meest algemene vogelsoorten van Nederland en zijn ze vrijwel overal te horen. Het fotograferen van dit beweeglijke vogeltje  is echter niet eenvoudig. Het lijkt me een uitdaging om dit leuke kleine vogeltje eens goed op de korrel te nemen.  Regelmatig komt de vogel behoorlijk dichtbij. Bij de eerste foto zit hij in de dode kersenboom en komt hij naar mijn idee wat betreft achtergrondkleur niet zo goed tot zijn recht. Wel is de houding grappig. Het lijkt wel een kolibrietje.  Bij een wat lager standpunt met als achtergrond de bloesem van de prunus werd het licht veel mooier en heel diffuus. Hier gaat dan toch mijn eigen voorkeur naar uit. Hierbij is de laatste foto mijn favoriet. 

Tjiftjaf - Eurasian Chiffchaff or Common Chiffchaff - Phylloscopus collybita

Tjiftjaf - Eurasian Chiffchaff or Common Chiffchaff - Phylloscopus collybita

Tjiftjaf - Eurasian Chiffchaff or Common Chiffchaff - Phylloscopus collybita

Tjiftjaf - Eurasian Chiffchaff or Common Chiffchaff - Phylloscopus collybita

Tjiftjaf - Eurasian Chiffchaff or Common Chiffchaff - Phylloscopus collybita

Tjiftjaf - Eurasian Chiffchaff or Common Chiffchaff - Phylloscopus collybita
 Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Kleine oeverzwaluwenkolonie onder fietspad

$
0
0
Langs de rijksweg A4 in aanleg loopt paralel een fietspad.Ter hoogte van de Zouteveenseweg is een kleine Oeverzwaluwenkolonie aan het ontstaan. Als ik als leek naar de situatie ter plaatse kijk denk ik dat het fietspad nog verlegd gaat worden. Temeer omdat de werkzaamheden nog lang niet zijn afgerond. Dat zou een zeer bedreigende situatie kunnen worden voor deze kleine kolonie!!! Het informatiecentrum ter hoogte van de Woudweg is vandaag helaas gesloten. Op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag is het centrum vanaf 11:00 uur wel open. Morgen maar eens informeren of ze bekend zijn met deze kleine kolonie en zo ja of ze er rekening mee gaan houden. Volgens een bord aan het begin van het fietspad zou de weg al afgesloten moeten zijn voor werkzaamheden!!! Ik kom er later nog op terug. De vogels vliegen af en aan en laten zich heel fraai zien. Regelmatig wordt er gekwetterd en gegraven. Ik kan nog niet inschatten om hoeveel paar het gaat maar het zijn er ongetwijfeld meer dan tien paar. Altijd te moeite waard om je voor in te zetten.

Oeverzwaluw - Sand Martin or Bank Swallow - Riparia riparia

Oeverzwaluw - Sand Martin or Bank Swallow - Riparia riparia

Oeverzwaluw - Sand Martin or Bank Swallow - Riparia riparia

Oeverzwaluw - Sand Martin or Bank Swallow - Riparia riparia

Oeverzwaluw - Sand Martin or Bank Swallow - Riparia riparia

Oeverzwaluw - Sand Martin or Bank Swallow - Riparia riparia

Oeverzwaluw - Sand Martin or Bank Swallow - Riparia riparia

Oeverzwaluw - Sand Martin or Bank Swallow - Riparia riparia

Oeverzwaluw - Sand Martin or Bank Swallow - Riparia riparia

Oeverzwaluw - Sand Martin or Bank Swallow - Riparia riparia

Oeverzwaluw - Sand Martin or Bank Swallow - Riparia riparia

Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Kleine oeverzwaluwenkolonie onder fietspad 2

$
0
0
Ik kom nog even terug op mijn Blog van 11 mei 2015 waarin ik melding maakte van het ontstaan van een kleine Oeverzwaluwkolonie onder een fietspad. Volgens de planning zal dit fietspad binnenkort verlegd worden. Uiteraard zeer bedreigend voor deze kleine Oeverzwaluwenkolonie. Op 12 mei j.l heb ik contact opgenomen met het Informatiecentrum van de aanleg van de A4 bij de Woudweg en het probleem aangekaart. De receptiemedewerker heeft me toegezegd dat ze het gaat aankaarten bij de desbetreffende collega. Ook de aannemer is op de hoogte gesteld. Ze heeft e.e.a. ook nog schriftelijk bevestigd in een mail. Nu maar hopen dat het goed gaat. Inmiddels zijn er nog een paar plaatselijke vogelaars die de situatie ook in de gaten houden.

Het is goed om te vermelden dat er een Oeverzwaluwenwand is geprojecteerd langs het traject van de A4. Hierover is op zaterdag 2 mei j.l. een presentatie gehouden. Sheets van deze presentatie heb ik per mail ontvangen.
Voor de geïnteresseerde kan ik de sheets die als PDF-file naar mij zijn gestuurd  per omgaand doorsturen. Geef dan even uw e-mailadres door.

 Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Visdief

$
0
0
Van de week was ik in onze regio op zoek naar het Woudaapje. Zowel een mannetje als een vrouwtje heel kort in vlucht gezien maar helaas niet kunnen fotograferen. Gelukkig zijn ze weer terug! Dat is altijd even afwachten! Er was ook een Visdiefje die me aardig bezig hield en die ik mooi kon fotograferen. Steeds weer kwam het Visdiefje terug op dezelfde plek waarboven hij vervolgens even ging bidden alvorens een duik in het water nam. Voor zover ik kon zien steeds zonder resultaat! Gelukkig was het Visdiefje heel volhardend en kon ik een flink aantal opnamen maken. Wat zijn ze sierlijk en elegant! De mooiste laat ik hieronder zien.

Visdief - Common Tern - Sterna hirundo
Visdief - Common Tern - Sterna hirundo
Visdief - Common Tern - Sterna hirundo
Visdief - Common Tern - Sterna hirundo
Visdief - Common Tern - Sterna hirundo
Visdief - Common Tern - Sterna hirundo
Visdief - Common Tern - Sterna hirundo
Visdief - Common Tern - Sterna hirundo

Visdief - Common Tern - Sterna hirundo

Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Geoorde Fuut

$
0
0
Vanavond was ik nog even in de Broekpolder in Vlaardingen. Vooral het deelgebied de Ruigte heeft een prachtige ontwikkeling doorgemaakt. De kers op de taart is de aanwezigheid van Geoorde Futen. Vanavond zie ik 2 paartjes. Volgens eerdere berichten zijn er zelfs 3 paartjes in het gebied. Normaal gesproken zitten ze te ver weg en zijn ze niet te fotograferen. Vanavond heb ik het geluk dat ze in de zijplas nog voor de balkenbrug zitten. Snel ga ik op de balkenbrug zitten. Als ze terug keren naar het grote water dan moeten ze mij op korte afstand passeren. Al  vrij snel komen ze recht op me af. Wat een buitenkans! Gelukkig zijn de omstandigheden ideaal. Ik heb de laagstaande zon in de rug in combinatie met en een donkere reflectie op de waterspiegel waardoor de kleuren van de Geoorde Futen prachtig tot hun recht komen. Wauw prachtig!!! Heel mooi is de reflectie van hun spiegelbeeld op het water. Zo heb ik ze nog niet kunnen fotograferen.

De Ruigte - Broekpolder Vlaardingen
Geoorde Fuut - Black-necked Grebe or Eared Grebe - Podiceps nigricollis

Geoorde Fuut - Black-necked Grebe or Eared Grebe - Podiceps nigricollis




Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Roodmus Katwijk

$
0
0
Al enige dagen zit er net als vorig jaar een Roodmus in Katwijk. Deze van oorsprong  uit Oost-Europa afkomstig krijgt kennelijk steeds meer vaste voet in Nederland. De vogel zong regelmatig zijn melodieuze liedje dat klinkt ongeveer als "pleased to meet you". Een eenmaal gehoorde Roodmuszang vergeet je nooit meer! Gelukkig liet de vogel zich regelmatig zien en horen en kon op die manier steeds weer eenvoudig terug gevonden worden.


Roodmus - Common Rosefinch - Carpodacus erythrinus

Roodmus - Common Rosefinch - Carpodacus erythrinus

Roodmus - Common Rosefinch - Carpodacus erythrinus
Roodmus - Common Rosefinch - Carpodacus erythrinus


Roodmus - Common Rosefinch - Carpodacus erythrinus

Roodmus - Common Rosefinch - Carpodacus erythrinus

Roodmus - Common Rosefinch - Carpodacus erythrinus

Roodmus - Common Rosefinch - Carpodacus erythrinus
Roodmus - Common Rosefinch - Carpodacus erythrinus

Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Topdag in de Kampina en langs de Beerze

$
0
0
Vorige week weer eens een dagje op pad geweest met de KNNV-waterwegnoord. Dit keer was er een excursie georganiseerd naar de Kampina en de Beerze. Ter plaatse werden we opgevangen door twee medevogelaars uit Boxtel. Altijd leuk als je door plaatselijke vogelaars wordt rond geleid. De Kampina is een fantastisch mooi gebied waar ik vaker naar toe zou moeten gaan. Nergens horizonvervuiling. Echt puur natuur. Het was echt genieten van het fantastische landschap. Gelukkig zagen we ook nog wat vogelsoorten die je in het westen niet of nauwelijks kan zien. Zoals de Wespendief, de Boompieper, de Boomleeuwerik, de Bonte vliegenvanger en de Gekraagde roodstaart. Eerst hebben we een lange wandeling gemaakt door de Kampina en daarna als toetje nog een wandeling langs de Beerze een prachtige meanderende beek. Daarbij Weidebeekjuffers en een Bosbeekjuffer gezien. De IJsvogel liet helaas verstek gaan maar was in principe ook nog mogelijk geweest.

Zonnedauw een vleesetetend plantje



Boomleeuwerik - Wood Lark - Lullula arborea


Weidebeekjuffer  Calopteryx splendens

Azuurjuffer - Coenagrion puella
Boompieper - Tree Pipit - Anthus trivialis

Boompieper - Tree Pipit - Anthus trivialis

Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Park de Hoge Veluwe altijd goed voor leuke vogelsoorten

$
0
0
Woensdag weer met vriend Wim op pad geweest naar Park de  Hoge Veluwe. Als eerste klant gaan we ingang Otterloo in en gaan meteen door naar de vogelhut niet ver hier vandaan. Toch zijn we niet de eerste in de hut en schuiven aan bij een jongedame die al wat leuk plaatjes laat zien. Voor de hut is het een drukte van belang. Al snel zien we Grote Bonte Specht, Vink, Appelvink, Boomklever, Merel en Koolmees. Later op de dag ook Goudvink, Matkopmees, Kuifmees, Roodborst en Heggenmus. We hebben veel tegenlicht en besluiten later op de dag nog even terug te komen hopend dat de hut dan niet bezet is. Gelukkig kunnen we na een heerlijke fietstocht zo weer terecht al staat er wel een fotografententje naast de hut. Ook nu weer laat het hele rijtje zoals vernoemd zich weer prachtig zien. We kunnen ons echt uitleven. Heel fijn is in dit geval ook weer de Nikon P900. Inzoomen en terug zoomen om een mooi plaatje te maken is heel eenvoudig dit in tegenstelling tot mijn Nikon D7100 met 300 F4 lens. Je bent dan toch gehouden aan een vaste brandpuntafstand wat soms belemmerend werkt omdat de vogels vaak te dichtbij zitten. Ook tussentijds landschapsopnamen maken is met de P900 heel eenvoudig. Het bereik is 24 t/m 2000 mm wat eigenlijk dekkend is voor alle situaties. Bij uitzondering heb ik dit keer vermeld bij het bijschrift van de foto met welke combinatie de foto is gemaakt. Dit om zelf een oordeel te vormen over het verschil van beide camera's.

Nikon P900 - Hoge Veluwe
Nikon P900 - Uitzicht uit de vogelhut



Nikon D7100 + 300mm F4 - Grote Bonte Specht - Great Spotted Woodpecker - Dendrocopos major

Nikon D7100 + 300mm F4

Nikon D7100 + 300mm F4

Nikon D7100 + 300mm F4

Nikon D7100 + 300mm F4


Nikon D7100 + 300mm F4

Nikon D7100 + 300mm F4

Nikon D7100 + 300mm F4


Nikon D7100 + 300mm F4


Nikon P900

Nikon P900

Nikon P900

Nikon P900 - Vink - Chaffinch Fringilla - coelebs
 Nikon D7100 + 300 F4 -Appelvink - Hawfinch - Coccothraustes coccothraustes


Nikon D7100 + 300 F4

Nikon D7100 + 300 F4

Nikon D7100 + 300 F4


Nikon D7100 + 300 F4

Nikon P900

Nikon P900

Nikon P900

Nikon P900 - Merel - Eurasian or Common Blackbird - Turdus merula

Nikon P900
Nikon P900 - Glanskop - Marsh Tit - Parus palustris

Nikon P900 - Glanskop - Marsh Tit - Parus palustris

Nikon P900 - Kuifmees - Crested Tit - Parus cristatus

Nikon P900

Nikon D7100 + 300mm F4 - Goudvink - Eurasian Bullfinch - Pyrrhula pyrrhula

Nikon D7100 + 300mm F4

Nikon P900

Nikon P900
Nikon 7100 - Boomklever - Wood Nuthatch or Eurasian Nuthatch - Sitta europaea
Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Gevonden jonge Zwarte Kraai vindt goed onderdak

$
0
0
Mijn overbuurvrouw tipte me vanavond dat ze al enige tijd een jonge Zwarte Kraai verzorgt. Deze jonge Zwarte Kraai werd door haar man in de polder gevonden en was toen nog niet vliegvlug. Snel werd er een onderkomen geïmproviseerd waar de jonge vogel werd ondergebracht. Met kattevoer werd de vogel verder opgefokt en nu ca. 3 weken later is de vogel uitgegroeid tot een prachtige jonge Zwarte Kraai. Natuurlijk zijn er intussen ook vliegoefeningen gehouden waarbij de jonge vogel een goede leerling blijkt te zijn. De bedoeling is natuurlijk dat de vogel uiteindelijk weer terugkeert naar de vrije natuur en te zijner tijd op eigen benen kan staan! De eerste stappen naar onafhankelijkheid zijn intussen al gemaakt. Regelmatig is de vogel enige tijd weg. Niemand weet waarheen!! Na enige tijd komt de vogel weer terug om weer wat kattevoer te bedelen. De overnachtingsplek wordt door de vogel zelf gekozen. Meestal in zijn geïmproviseerde verblijf of in de prunus in de tuin. Hoe het gaat aflopen weet niemand. Voorlopig genieten de kinderen en ook de volwassenen van deze leuke tamme Zwarte Kraai.

Wat een schitterende vogel , prachtig vol in zijn verenkleed.

Hij heeft best wel een grote snavel

Lekker een beetje kattevoer!!

Als vogelaar wil ik graag even met deze Zwarte |Kraai op de foto.

Bij de snavelbasis is nog goed te zien dat we hier te maken hebben met een jonge vogel.

Mijn kleindochter Nikita vindt het erg leuk. 

Wat een aandoenlijk koppie.

Als er een badje neergezet wordt dan maakt de vogel er graag gebruik van en de hond trouwens ook.

Mijn buurman Jan Henk voert met kattevoer de jonge Zwarte kraai op zijn geïmproviseerde verblijf

Samen met mijn kleindochters Nikita en Laura. Twee toekomstige vogelaars???zou wel erg leuk zijn!!!

Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Zwarte Roodstaart

$
0
0
Van een kennis hoorde ik dat er bij een industrieterrein in Delft genaamd de Schiezone een broedgeval was van een Zwarte Roodstaart. De Zwarte Roodstaart staat nog niet op mijn jaarlijst van 2015. Gelukkig is het ook lekker weer om te fietsen. Een reden temeer om er eens naar toe te gaan...
Een industrieterrein in Delft is niet direct een prettige omgeving waar ik graag vertoef en naar vogels kijk. Maar het is wel een normale biotoop van de Zwarte Roodstaart in onze omgeving. Dus mijn tegenzin maar even overwinnen. Alvast wat plaatjes hoe e.e.a. er uit ziet.



Gelukkig zie ik al snel de eerste Zwarte Roodstaart. Jammer genoeg ziet hij mij ook en gaat er als een speer vandoor. Wat verder op zie ik een tweede exemplaar die me wel de gelegenheid geeft om snel een opname te maken. Ik kan de vogel niet goed observeren en aan de korte staart te zien denk ik dat het een juveniel is hoewel ik wel twijfel omdat de kleuren lijken op een volwassen  mannetje.


Als ik verder op nog een Witte Kwikstaart zie dan heb ik wel genoeg van deze omgeving en ga snel weer naar de oever van de Schie om mijn fietstocht te vervolgen.


Aan de overkant zie ik ineens een kudde kamelen. Het lijkt wel een fata morgana. Zou ik door de hitte zijn bevangen...


Gelukkig is het geen zinsbegoocheling en is het een opslagterrein van Circus Renz waar kamelen lekker kunnen rondstappen.

Verder op kom ik bij het Kruithuis een complex uit 1660. Interessant om hier even een kijkje te nemen.





Op de terugweg zie ik in de Vockestaart nog een prachtig mannetje Kneu. Een mooie afsluiting van deze heerlijke zomerse dag.


Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Nachtzwaluwenexcursie

$
0
0
Het was al heel lang een wens van mij om een keer in Nederland een Nachtzwaluw te zien. Tot voor kort moest ik het doen met een vluchtige waarneming bij de piramide van Austerlitz een flink aantal jaren geleden. Gelukkig werd ik door een kennis getipt dat er een excursie was gepland in Noord Brabant. De rit er naar toe had ik er graag voor over. 
De mysterieuze Nachtzwaluwen zijn vogels van droge, halfopen tot open terreinen. Hun biotoop bestaat uit (oude) heide met een geleidelijke overgang naar bos, kapvlakten en droge bossen. Het nest bevindt zich op de grond waarbij wat geboomte als schuil- en zangplaats is gewenst. Het voedsel bestaat uit grote insecten zoals nachtvlinders en kevers, die in de vlucht worden gevangen. Het zijn zomervogels, die de winter doorbrengen in tropisch Afrika. Nachtzwaluwen zijn schaarse broedvogels. Hun verspreiding strekt zich uit over geheel Europa, met uitzondering van het hoge noorden. 

Afbeelding ontleend aan de Illustrated Checklist of de Birds of the World

Bij aankomst om ca. 9:30 uur heeft een groepje vogelaars zich verzameld bij de ingang van het gebied. Het is dan nog volop licht met een maan die net boven de boomtoppen uitkomt. 





Biotoop van de Nachtzwaluw

Biotoop van de Nachtzwaluw
De verwachting is dat de vogels zich vooral rond schemertijd laten horen en mogelijk ook zien. Als we na een korte wandeling in het gebied aankomen horen we al snel de eerst Nachtzwaluw ratelen. Verderop laten zelfs een tweede en een derde zich goed horen. Wat een mysterieus geluid zo midden in het halfopen bos. Op een gegeven moment zien we er zelfs eentje vliegen. Zijn silhouet steekt mooi af tegen de avondhemel. Geweldig mooi om ze zo te zien. Aan de witte spots op de vleugels zien we dat het hier om een mannetje gaat. Het zijn de mannetjes die met het ratelende geluid hun territorium afbakenen. Ik vergeet te fotograferen!! Het is trouwens al erg donker geworden. Moeilijk om te kiezen hoe en met welke apparatuur je nog een redelijke opname kan maken. Het vaste 300 mm objectief kan je meteen wel vergeten! Met een zoomlens 18-270mm in de A-stand met gebruik van de flitser geeft wellicht nog de beste resultaten. Met de autofocus scherpstellen lukt natuurlijk niet. Het lijkt me het beste op de boomtoppen scherp te stellen en dan maar hopen dat er eentje op gepaste afstand voorbij vliegt!! Gelukkig lukt het toch nog een redelijke foto te maken. Opvallend is het oplichtende oog. Heel goed zijn de witte spots op de vleugels te zien en de witte eindband van de staart beide kenmerken van het mannetje.


Op de terugweg zit er nog een pad op het pad. Gelukkig wordt hij in het stikdonker tijdig gezien...

Vlakbij de parkeerplek van de auto ruiken we nog een kadaver. Getverderrie wat een vieze lucht!! Het is een dode vos. Die vind je ook niet elke dag! Vooral met deze hitte gaat het denk ik wel heel snel met het ontbindingsproces.



Mijn vriend Karel en ik hebben echt met volle teugen genoten van deze avondexcursie. Graag wil ik HES van Schoonhoven die ons heeft getipt nog bedanken voor zijn melding. Natuurlijk ook en zeker niet in de laatste plaats wil ik bedanken voor de deskundige medewerking van Ton Bakker en de excursieleider Jan Hogerwaard. Zij hebben ons een hele leerzame en leuke avond bezorgd.

Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.



Ontdek de Vijfsluizen

$
0
0
In het voorjaar is er in Schiedam een nieuw natuurgebied gerealiseerd. Dit gebied ligt tussen Schiedam en Vlaardingen aan de oostkant van de Beneluxtunnel naast een industriegebied. Niet direct een goede plek voor een succesvol natuurgebied! Toch is het best wel bijzonder. Het is een gebied wat aan getijden onderhevig is. Dit komt omdat er een verbinding is gemaakt met de Nieuwe Maas waardoor er deels brak water ingelaten wordt bij vloed. Aan de noordkant wordt er zoet water ingelaten. Dit zorgt er voor dat er een bijzondere biotoop is ontstaan met veel bijzondere planten, vissen, dieren en vogels. Een informatiebord bij de ingang van het gebied laat zien wat er zoal verwacht kan worden. Het is natuurlijk slechts een flauwe afspiegeling van hoe de situatie vroeger was met veel kreken die uitmonden in de Maas. Het is in ieder geval een mooie poging om nog iets van de oorspronkelijke natuurwaarden te herstellen.



Vijfsluizerhaven

Natuurlijk ben ik benieuwd hoe het is gesteld met de vogels en ben de afgelopen dagen een paar keer langs geweest om de stand van zaken op te nemen. Uiteraard zag ik veel gewone vogelsoorten (die ook mooi kunnen zijn) en enkele vrij bijzondere vogelsoorten zoals de Oeverloper (hier nog niet kunnen fotograferen maar dat komt nog wel!) en een flink aantal Kleine plevieren (maximaal 16 stuks geteld). Het is echt een gebied waar zeker in het najaar en in de winter nog het nodige te verwachten is.

Lepelaar - Eurasian Spoonbill - Platalea leucorodia
Kleine Plevier - Little Ringed Plover - Charadrius dubius

Witte Kwikstaart - White Wagtail - Motacilla alba

Kokmeeuw - Black-headed Gull - Larus ridibundus

Kleine Mantelmeeuw - Lesser Black-backed Gull - Larus graellsi

Nijlgans - Egyptian Goose - Alopochen aegyptiacus
Fuut - Great Crested Grebe - Podiceps cristatus

Witte Kwikstaart - White Wagtail - Motacilla alba

Kleine Plevier - Little Ringed Plover - Charadrius dubius

Lepelaar - Eurasian Spoonbill - Platalea leucorodia

Scholekster - Eurasian Oystercatcher - Haematopus ostralegus
Fazant - Common Pheasant - Phasianus colchicus
Blauwe Reiger - Grey Heron - Ardea cinerea

Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.

Kleine mantelmeeuw

$
0
0
Vanmorgen zag ik langs de Nieuwe Waterweg een klein drama in notendop. Een Kleine Mantelmeeuw ving een krab en maakte er korte metten mee. Zaken die dagelijks duizenden keren gebeuren en waar we meestal niet zo bij stilstaan...Het is echt een specialist deze Kleine Mantelmeeuw. Tijdens mijn ochtendverblijf op het strandje kwam het diverse keren voor dat de Meeuw een krab ving tussen de basaltblokken.






Vast Bedankt voor het lezen van dit Blog en de reacties op mijn vorige Blog.
Viewing all 715 articles
Browse latest View live